Kalibrasyon Aralığını Genişletecek – Röportajlar

Kalibrasyon Aralığını Genişletecek – Röportajlar

Kalibrasyon Aralığını Genişletecek

 

Enelsan`ın TÜRKAK onaylı ve %100 yerli üretim kalibrasyon standının farklı çapları da ölçebilmesi için kollar sıvandı. Gerçekleşecek Ar-Ge çalışması tamamlandığında kalibrasyon standında daha büyük ve küçük çaplardaki ekipmanlar da kalibre edilebilecek. Markanın hedefi bu sayede ölçülebilen çapların skalasını genişletilerek standın ülke endüstrisine daha faydalı hale getirilmesi.

 

Markanın enerji sektörü uygulamaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Enelsan Satış Mühendisi Doğan Ceylan konuyla ilgili şunları ekledi; “Çapları biraz daha büyütüp ve küçültüp kalibrasyon standımızı Türkiye Endüstrisi için daha faydalı hale getirmeye çalışıyoruz.

 

Buna ek olarak farklı bir prensiple ölçüm yapan Türkiye`de üretilmeyen bir debimetre üzerine daha çalışıyoruz. Dolayısı ile söz ettiğim yeni debimetre, kalibrasyon standının kalibrasyon yapabileceği debimetre ölçülerinin aralığını daha da artırabilmek ve sızdırmazlık test cihazı şu an aktif olduğumuz Ar-Ge çalışmalarımız. “

 

Sektördeki ilkleriniz nelerdir?

 

Enelsan Türkiye’de ilk elektromanyetik debimetreyi üreten firma. Tamamen Türkiye`de üretiyoruz yapıyoruz ve yerli malı belgesine sahibiz. Bu ürünün tamamı üretim tesisimizde ve kendi bünyemizde yapılıyor. Elektromanyetik debimetre, iletkenliği olan bir cihazın ölçümünü gerçekleştiren bir akış ölçer. Analog ve dijital çıkışları bulunan bu ekipmanımız her türlü kontrol ve izleme sistemine rahatlıkla adapte edilebiliyor. 1976 yılında Ertan Söylemez, kurmuş firmayı ve uzun yıllar farklı bir Alman firması ile ortaklık yapılmış. 2012 yılına kadar bu şekilde çözüm ortaklığı yürütülüyor. Buradan alınan tecrübe ve bilgi birikimi ile kendi ürünümüzü çıkarmaya başladık. Ayrıca basınç transmitterlerimiz de kendi üretimimiz. Sıcaklık transmitterlerimiz yine bize ait ürünler arasında. Buna ek olarak hareket sensörü ve açık kanal – savak ölçümü yapan cihazların üretimini de yapabiliyoruz.

 

Açık kanal ölçümünü nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

 

Açık kanalda; bir savak ile kanalı daraltıyorsunuz ve kanalın ortasında toplanan suyun üstünde ses yardımı ile çalışan ultrasonik bir seviye ölçüm cihazı ile OFC 2000 dediğimiz, elektronik panoya bilgileri aktarıp akış bilgisini rahatlıkla görebiliyorsunuz. 70 inçten büyük genişliğe sahip bir açık kanal için savak projemiz de bulunmaktadır.

 

Bu şekilde bir ölçümde ne kadarlık bir hassasiyetten söz edebiliriz?

 

Bir elektromanyetik debimetre kadar olmasa da savak hesaplaması doğru bir şekilde yapıldıysa belki yüzde 2 seviyesinde hassasiyet elde edebiliyoruz.

 

Lokalde üretici olmanızın sizin için ve hizmet verdiğiniz markalar için avantajları nelerdir?

 

Türk markası olmanın avantajı kadar dezavantajı da var. Türkiye’de belirli bir görüş var, bu yadsınamaz. Türkiye’deki üreticilere çok fazla güven yok açıkçası. Sektörde daha çok Alman menşeili markalar bulunuyor. Eğer bir tesis ölçümü çok fazla önemsiyorsa, genelde Alman menşeili ürünleri tercih ediyorlar. Bu ürünleri daha güvenilir buluyorlar. Fiyat olarak bizden üstünler ama güvenilirlik konusunda Türkiye’deki ürünleri denemeyi dahi göze alamayan çok sayıda tesis var ülkemizde. Bunun dışında yerli malı olmamız bize gurur veriyor.

 

Aslında ürününüzün kaliteli olup olmadığının anlaşılması için referanslara ve ürününüzün belki ücretsiz olarak kullanılmasına gerek olabilir?

 

Bu tip satış örneklerimiz var tabi ki. Örneğin bir tesis daha önce kullandığı Avrupa menşeili bir markanın ürünlerini, çok sık hata vermesi sonrası bizimle iletişime geçip çözüm talebinde bulundu. Biz bir süre ücretsiz olarak ürünlerimizi verdik ve ürünlerimizi denemelerini sağladık. Sonrasında bir sorun yaşamayan tesis bizim ürünlerimizden tedarik etmeye karar verdi. Hatta bu firma ismini çok sıkça duyduğunuz büyük bir jeneratör firmasıydı.

 

Tedarik süreleriniz ve ürün geliştirme çalışmaları yapabilen bir marka olmanız da sizin avantajlarınızdan aslında.

 

Tabi ki ve buna ek olarak bir kalibrasyon istasyonuna da sahibiz. Bu istasyonumuz aynı zamanda TÜRKAK akrediteli. Bu istasyona özel sektörde yalnızca biz sahibiz. Devlet iştiraki olarak da yalnızca TÜBİTAK’ta bu sistem bulunuyor. Orada kullanılan bu sistemin kurulumunu da zaten biz gerçekleştirdik.

 

Ar-Ge çalışmalarımız da devam ediyor. Şu an orta çaplara kadar akredite belgesi verebiliyoruz. Çok büyük çaplar için kendi firma raporumuzu verebiliyoruz. Bu çap aralıklarını genişletmek için çalışmalar yapıyoruz şu anda. TÜBİTAK ile ortaklaşa bir çalışma içindeyiz bu konuda da. Bu yıl bu aralıkların biraz daha geliştirilebilmesini amaçlıyoruz. Çünkü bizim en büyük avantajlarımızdan bir tanesi yerli üretime sahip olmamız. Zonguldak Ereğli tarafında büyük bir firmaya bu sayede özel üretim gerçekleştirdik. Pazardaki bazı markaların ürünleri standart oluyor ve bu ürünlerde herhangi bir değişiklik yapabiliyorsunuz. Fakat debimetrenin gövdesine göre flanş takılacak alan uyumsuz ise hatta göre gövdeyi daha uzun tutup flanş takılacak alanı daha da uzatabiliyorsunuz. Yani üretimi değiştirebiliyorsunuz kolaylıkla.

 

Teknik servis bölümünde çalışan arkadaşlarımız da şu ana kadar sektörde en az 10 yıllık tecrübeye sahip olmuş arkadaşlar. Sadece Enelsan cihazları değil birçok markanın ürünlerini devreye alıp, tamir edip programlamışlar. Servis konusunda ciddi bir bilgi birikimine sahibiz. Bugüne kadar hiçbir çalışmanın içinden çıkamadıklarını ya da tereddüte kapıldıklarını görmedim. Cihazımız üretimden her şeyi tamamlanmış olarak çıkıyor. Sıfır bir üretim yapılacağı zaman da kalibrasyon istasyonumuzun bize çok büyük avantaj sağladığını söyleyebilirim.  Çünkü Türkiye’de genelde debimetrelerin akredite kalibrasyon belgesi olmasını isteyen firmalar oluyor. Biz bunu direkt olarak belgelendirip sunabiliyoruz. Aynı zamanda farklı cihazları da akredite edip belgelerini sunabiliyoruz.

 

Yedek parça ihtiyacı veya mevcut ürünün modernizasyonu konusunda destek veriyor musunuz?

 

Portföyümüzde yer almayan cihazlar içinde hizmet veriyoruz. Buna ek olarak Enelsan Bopp & Reuther Messtechnik GmbH’nin Türkiye’deki resmi distribütörü. Bopp & Reuther pozitif deplansmanlı sayaçlar konusunda dünyada hem bir numara hem de oval çarklı sayaçların mucidi. Enelsan olarak bu markanın Türkiye’deki ürünlerini yalnızca biz alıp satabiliyoruz. Bundan farklı bir marka istendiği zaman bizim dışımızdaki ölçüm grupları için de hizmet veriyoruz. İstenirse fiyat bilgilendirmesi ve ölçüm konusundaki birçok konuda benzer yönlendirme çalışmaları yapabiliyoruz. Yakınlarda IMES’teki sektöründe lider bir firma arayıp Enelsan marka olmayan mevcut debimetrelerinin yanlış ölçüm sorununu gidermesi için bizden yardım istedi. Biz de bu müşterimize bir iki saatlik uğraş ve çalışmamız ile çözüm sağlamış olduk.

 

Ar-Ge çalışmalarınız nasıl oluşturuluyor? Bu konuda hedef belirlerken nelerden feyz alınıyor?

 

Şu an sızdırmazlık test cihazımızla, genelde sızdırmanın istenmediği fırın ve ocak gibi gaz akışı olan noktalarda kontroller yapabiliyoruz. Bu cihaz muadillerine göre müşterimize maliyeti olarak oldukça hesaplı. Bu cihaz analog bir cihaz fakat fiyat – performans dengesi son derece başarılı. Sızdırmazlık test cihazını daha da teknolojik ve ergonomik kılabilmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.

Şu an önceliğimiz %100 yerli üretim ve kalibrasyon standının kalibrasyon aralığını genişletebilmek. Kalibrasyon her cihaz için son derece önemli bir konu. Çapları biraz daha büyütüp ve küçültüp kalibrasyon standımızı Türkiye Endüstrisi için daha faydalı hale getirmeye çalışıyoruz. Buna ek olarak farklı bir prensiple ölçüm yapan Türkiye`de üretilmeyen bir debimetre üzerine daha çalışıyoruz. Dolayısı ile söz ettiğim yeni debimetre, kalibrasyon standının kalibrasyon yapabileceği debimetre ölçülerinin aralığını daha da artırabilmek ve sızdırmazlık test cihazı şu an aktif olduğumuz Ar-Ge çalışmalarımız.

 

Doğan Bey, 2015 yılını marka olarak nasıl tamamladınız? 

 

Satış rakamları ile departmanda bire bir ben ilgilendiğim için şöyle özetleyebilirim ki; 2015 yılında diğer yıllara oranla bir büyüme söz konusu. Bizim işlerimiz katıldığımız devlet ihaleleri yanında sıcak satışla da gidiyor. İster istemez fiyatları düşük tutabildiğimiz için bu projeleri alma şansımız son derece yüksek oluyor. 2015 yılında devlet ile çok iyi işler yaptık. Bunların bize getirisi de oldukça iyi oldu.

 

Şirketin elde ettiği gelirin önemli kısmı, skid sistemi dediğimiz sistemler için ayrıldı. Skid sistemi limana gelen petrokimya türevi ürünlerin firmaya depolamak için çekerken, üzerindeki borulama ve sayaçlama sistemi sayesinde ölçümünü yapabilmenize imkan tanıyor. Skid üretimine geçen yıl başladık. Şu ana kadar ise 4 firma için bu çalışmayı gerçekleştirmiş durumdayız. Bu firmalardan bazıları Kuzey Doğu Karadeniz’de, birkaç tanesi burada limanlarda. Bütün bunların yanında komple sistem satışları da yapıyoruz. Birkaç firma ile birlikte kontrolünü, otomasyonunu, scada, seviye izleme ve ürün tedarikini sağladığımız projeler de gerçekleştiriyoruz.


Benzer İçerik