Demir Çelik Store Dergisi Röportaj

Demir Çelik Store Dergisi Röportaj

1.    Öncelikle bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1939 yılında Gaziantep’te doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Talas Amerikan Ortaokulu’nda ve Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamladım. Akabinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Tabii bizim jenerasyon ilk mezunlardan.  1963-1965 arasında Etibank (şimdiki adı TEDAŞ) Röle kuanportör merkezinde görev aldım.  Bir süre serbest mühendislik yaptıktan sonra 1972’de ATAŞ Rafinerisi’nde enstrüman bakım şefliği görevine başladım. Bu görevi müteakiben bir süre Ensim’de şirket müdürlüğü yaptım. 1976’dan beri Enelsan Endüstriyel Elektronik Sanayii A.Ş. yönetim kurulu başkanıyım.

2.    Enelsan’ı tanıyabilir miyiz? Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?

Enelsan 1976’dan beri iş hayatında olan bir firma. Sadece ticaret değil üretim ve sistem entegrasyonu faaliyetlerimiz de var. 24 yıldır Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kendi fabrikamızdayız. Akışkanların basınç, sıcaklık, debi gibi pek çok özelliğini ölçümleme alanında hizmet veriyoruz. Ben ona “sıvının dilinden anlamak” diyorum. Evet şu an Enelsan bünyesinde üretimini gerçekleştirdiğimiz cihazları, tek başlarına pek çok türde sıvının dilinden anlayabilecek düzeye getirmiş durumdayız. Yıllar içinde pek çok ulusal ve uluslararası çapta değerli şirketle işletme ya da proje bazlı ortaklıklarımız oldu. Sonrasında bu ortaklıklarla beslediğimiz bilgi birikimimizi yerli üretimde kullanma kararı aldık ve bu doğrultuda faaliyet çeşitliliğine gittik. Şu anda Türkiye’nin ilk ve tek elektromanyetik debimetre üreticisiyiz. Bu unvanımız sıcaklık ve basınç transmitterlerimiz için de geçerli. Bu ürünlerin sadece üretimini değil kalibrasyonunu da yapıyoruz.  Kalibrasyon hizmetimiz kalite konusunda üretim hizmetimizle yarışabilecek düzeyde. Türkiye’nin özel sektörde ilk ve tek TÜRKAK Akreditasyon Belgeli debimetre kalibrasyon laboratuvarı Enelsan bünyesinde hizmet veriyor. Şirketimiz ve hizmetlerimizle ilgili daha detaylı bilgilere www.enelsan.com adresinden ulaşabilirsiniz.
3.    Enelsan Türkiye’nin şu anda tek basınç transmitteri imalatçısıdır. Fark basınç transmitterini ilk üreten firma Enelsan’dır. Bu noktada bizlere vermiş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Adlarından da anlaşılabileceği gibi basınç ve fark basınç transmitterlerimiz sıvıların ve gazların göreceli ve mutlak basıncını ölçmeye yarar. Gıda ve ilaç gibi sektörlerde bu ölçümler hayatî önemi hâiz olduğu gibi kimyanın diğer dallarında ve su dağıtım şebekeleri gibi pek çok endüstriyel alanda da ciddiyet arz eden işler. Teknik boyutu konuşacak olursak, Enelsan olarak ürettiğimiz transmitterler çelik bir gövde içerisine yerleştirilmiş seramik sensör veya paslanmaz çelik gövde üzerinde bulunan piezorezistif ölçüm hücresi ve elektronik karttan mürekkep.  Sensörler, sıcaklık değişimleri ve aşırı yüklenmede güvenliği sağlayacak şekilde tasarlanmış durumda. Kullanımları gayet fonksiyonel, montajları kolay.  Transmitterler, ihtiva ettikleri EMC koruyucu bileşenler sayesinde elektromanyetik gürültüden etkilenmiyor.
Burada bir parantez de yine tek yerli üreticisi konumunda bulunduğumuz elektromanyetik debimetreler için açmak istiyorum. Bu ürünlerimiz Faraday’ın indüksiyon kanununa göre çalışan cihazlardır. Ölçümü yapılmak istenen kesitteki akış miktarını elde etmemizi sağlarlar. Kullanım alanları pek geniştir. Düz ve ters yönde okuma yetenekleri ve kendi kendilerini muayene etme fonksiyonları var. İngilizce ve Türkçe gösterge ve programlama seçenekleri mevcut. Enelsan çeşitli modeller üzerindeki AR-GE çalışmalarına devam ediyor. Kalite ve teknoloji çıtasını mümkün olduğunca yükseltmeye çalışıyoruz çünkü debimetre konusu ehemmiyetli bir konu. Hem ülkemizin hem de dünyanın ortak mirasının mümkün olduğunca muhafaza edilebilmesi adına çok önemli bir yerde duran atık su sayımı/kontrolü ve arıtma teknolojileri kapsamında sistemin kilit noktalarından birisi debi ölçümü. Debimetrelerimiz ve transmitterlerimize aynı kilit rolü içme suyu dağıtım şebekeleri için de biçebiliriz. Zira içme suyunuzun ölçümünü ve kontrolünü yapabildiğiniz nispette sağlıklısınız. Transmitter  ve debimetrelerimiz hususunda değinmek istediğim bir diğer hizmetimiz de sızıntı ve kaçak kullanım tespiti hizmeti. Takdir edersiniz ki bu hizmet de ulusal ekonomimiz için son derece faydalı.

enelsan-elektromanyetik-debimetre
4.    Mümessili olduğunuz firmalar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Daha önce Avrupa’nın sektörde önde gelen firmalarının mümessilliğini, satışını Türkiye’de ilk olarak Enelsan gerçekleştirdi. Bu süreçte tabii önemli deneyimlerimiz oldu. Global ölçekli firmalarla çalışmış olmanın avantajlarını ülkemiz için katma değere dönüştürmeye çalıştık. Bu bağlamda ölçüm enstrümanları konusunu da Türkiye’ye ilk bizim getirmiş olmamız önemli bir göstergedir. Şu anda akış bilgisayarları, seviye/yoğunluk ölçerler, skid sistemlerinde kullanılan degazör ve filtre ekipmanları için Bopp&Reuther firmasının yetkili mümessilliğini Enelsan yürütüyor.
5.    Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Herhangi bir organize sanayi bölgesindeki firmaların pek çoğuna hizmet sunduğumuzu belirtmem sanırım sektörel yelpaze için bir fikir oluşturacaktır. Su ve atık su endüstrisinden tutun gıda ve içecek endüstrisine, petrol endüstrisinden tutun kimya endüstrisine kadar pek çok sektörde ihtiyaç duyulan bir iş yapıyoruz. Özellikle tarım ve enerji alanlarındaki çözümlerimiz yadsınamayacak derecede önemli. Söz konusu teknolojinin öneminin gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor olmasından dolayı yukarıdaki listeye her geçen gün yeni maddeler ekleme eğilimindeyiz.
6.    Ar- Ge çalışmalarınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?
Türkiye’nin özel sektöre ait ilk ve tek TÜRKAK akreditasyon belgeli debimetre kalibrasyon laboratuvarının Enelsan bünyesinde bulunduğunu söylemiştim. Laboratuvar dışında 50 ton su kapasiteli bir havuz var. Buradan, çeşitli debi ve basınçtaki frekans kontrollü pompa ve 3 adet değişik çaplardaki referans debimetre vasıtasıyla 700 m3/h üst sınırlara kadar %0.18 ile %0.55 arasında değişen belirsizlik değerleri ile kalibrasyon yapabiliyoruz. Tartım sistemi ve referans debimetre sistemi, kalibrasyon işlemini yaparken kullandığımız yöntemler.  Orta ve uzun vadede  hizmet çeşitliliğini ve kaliteyi artırmaya yönelik muhtelif planlarımız olduğunu söyleyebilirim.
Alanında uzmanlaşmış ve önemli projelere imza atmış özel teşebbüs veya kamu teşebbüsü birçok referansımız mevcut. Bunlar arasında Petkim, Alarko, Eczacıbaşı(Vitra) ve Akfen’i sayabiliriz. Bu firmalar ürün ve hizmet kalitesi bakımından hakikaten gelişmiş düzeydeler ve iş yapacakları firmaları değerlendirirken de oldukça seçici davranıyorlar. Hâliyle kalite standartlarınız gereksinimi karşılayacak derecede yüksek olmalı. Bu sebeple ürünlerimizin kalitesi kadar satış sonrası desteğimizle de hatrı sayılır bir noktaya gelmiş durumdayız. Son olarak Eti Maden ile girişmiş olduğumuz büyük bir proje söz konusu. Bu proje tamamlandığında Eti Maden’deki Enelsan üretimi debimetre sayısı muhtemelen 240’a yaklaşmış olacak.
7.    Pazar payınızdan bahsedecek olursak; Pazar payınız, cironuz ve üretim rakamlarınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? 2015 yılı ilk yarısı firmanız açısından nasıl geçti? Yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz?
Enelsan sektörde hayli köklü ve tecrübeli bir firma olarak günün şartları gereği üretim ve pazarlama stratejisinde bir takım geliştirmelere gitti. Bu bağlamda pazarlamadan ziyade AR-GE’yi önceleyerek tamamladığımız bir nevi nadas sürecinden bahsedebiliriz. 39 yıllık varlığımıza karşın Enelsan markamızla ürettiğimiz elektromanyetik debimetremiz henüz çok genç. Bu sebepten pazar payıyla meşgul olmaktan ziyade yerli malı olan ürünümüzü piyasada kabul ettirmek gibi bir ön hedefimiz  var. Zaten var olduğumuz sektörde biraz daha yerleşerek daha emin adımlarla yürümek istiyoruz. Rakamlar üzerinden konuşmak şu safhada neyi ne kadar yapabildiğimiz konusunda pek güvenilir ve geçerli bir yol olmayacak. Zira tırmanmakta olan bir grafikten bahsediyoruz. İlk aşamadaki tablodan gayet memnunuz. 2015 yılının ilk yarısı (özellikle ikinci çeyreği) umduğumuzdan daha tatmin ediciydi diyebilirim. İlk yarının verimli geçmiş olması, ikinci yarıya dair olumlu beklentilerimizi daha da güçlendirdi.
8.    Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
Laboratuvarımızın kalitesi kalibrasyon kalitemize, o da doğal olarak ürünlerimizin ölçüm güvenilirliğine yansıyor.  Bir taraftan üretimini yaptığımız debimetre ve transmitterler üzerindeki AR-GE çalışmalarımız devam ederken diğer taraftan laboratuvarımızı 1200 mm ve 1500 mm çapındaki büyük ölçekli ürünlerin de kalibrasyonunu yapabilecek hâle getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Her zaman söylüyorum, şimdiki imkânlarıma ve tecrübeme çok önce sahip olmuş olsaydım geleceğe yatırım anlamında her şey çok daha farklı olabilirdi. Aslına bakarsanız bizim buradaki en önemli projemiz yerli projelere geçiş kararı vermiş olmamızdır. Gerisi teknik detaylardan ibaret.

enelsan-sicaklik-transmitteri
9.    Son olarak eklemek istedikleriniz…
Bilindiği gibi ülkemiz 2014 yılında “Turkey: Discover the Potential” sloganıyla markalaşma yolculuğuna adım attı. Bunu çok olumlu bir adım olarak görüyor ve destekliyoruz. Zaten böyle topyekun bir hareketin parçası şeklinde olmasa da biz şirket olarak yıllardır bu felsefeyle çalışıyorduk. Faaliyet gösterdiğimiz alandaki bazı niteliklerimiz Enelsan’a sektöründe  ”Türk sanayiinin ender şirketlerinden olmak” değil, “Türk sanayiinin tek şirketi olmak “ payesini sağlıyor. Burada elektromanyetik debimetre, sıcaklık-basınç transmitterleri gibi ürünlerin ilk ve tek yerli üreticisi olmamızdan bahsediyorum. Bakın bu çok önemli bir şey, bu kendi göbeğinizi kendiniz kesmeniz gibi bir şey. Belki “debimetre” denildiği vakit bazılarımızın zihninde bir kavram canlanmıyor ama bugün bir muasır medeniyet ölçütü olarak görülen alt yapı hizmetlerinden tutun çocuklarımıza sağlıklı gıda ürünleri sağlayabilmemizin vesilesi olan gıda sektörüne kadar çok geniş yelpazede inanılmaz pratik çözümler sunan bir hizmetten konuşuyoruz. Adeta olmazsa olmaz. Bu olmazsa olmazın yerli olması daha da olmazsa olmaz. Hem insanımıza sağlanan istihdam imkânı açısından hem de ülkemiz adına sunulan katma değer açısından. Burada kazanılacak tecrübeler zaman içerisinde lokomotif vazifesi görerek daha geniş çaplı uzmanlık gerektiren alanlardaki girişimlere örnek olabilecek nitelikte.
Almanya’da bulunduğum dönemlerde Avrupalı şirketlerin sistemini ve disiplinini yakından gördüm, inceledim. Gerçekten de insanımızın “biz bunlarla baş edemeyiz” kaygısını hak edecek kadar muazzam bir alt yapı, oturmuş bir düzendi. Ancak bu kaygı ve korku zincirinin de bir yerde kırılması gerektiğini düşünerek yerli üretim için harekete geçme kararı aldık. Bakınız burada bahsettiğim basit bir montaj işi ya da tescilli taşeronluk değildir; son derece hassas ölçümler yapmakla memur, mekanik ve elektronik aksamlardan müteşekkil cihazların üretimi, sürekli geliştirilmesi ve ciddi rakiplerin bulunduğu bir ortamda pazarlanmasıdır. Çok kritik bir tablo gibi duruyor değil mi? Öyleyse size geldiğimiz noktayı söyleyeyim; Enelsan olarak debimetre üretimine başlayışımızın üçüncü yılında, sektörün dünya çapında en tecrübeli ve en namlı markalarıyla rekabet edebilen bir düzeye gelmiş durumdayız. Bu işin tabiri caizse standartlarını koyan şirketlerle aynı kulvarda yürüyoruz, koşuyoruz. Ve bu koşuyu gerçekleştirirken tereddütlerle veya kronik sorunumuz olan “yapamayız” ön kabulüyle değil umut ve cesaretle hareket ediyoruz. Elbette birtakım sıkıntılar var ancak bu sıkıntıların da kendimizi anlatabildiğimiz ve gerek milletimiz gerekse de ilgili makamlar tarafından anlaşılabildiğimiz nispette aşılabileceğine inanıyoruz.

Teşekkür ediyor, yayıncılık hayatınızda başarılar diliyorum.

 

Benzer İçerik