Elektromanyetik Akış ölçümü; elektromanyetik Alan prenbisibine dayanan akış ölçme yöntemidir.
Bu Prensibin fiziksel temelleri 1831 yılında manyetik alan yardımıyla elektrik akımı üretilebileceğini keşfeden İngiliz Fizikçi Michael FARADAY'a dayanmaktadır. 1941 yılında İsviçreli Mucid Bonaventura Thurlemann bu bilgiyi borulardan geçen iletken sıvılar uygulamış ve dünyanın ilk elektromanyetik akış ölçerini üretmiştir.
Her elektromanyetik debimetrenin içerisinde 2 adet bobin bulunur. Bu bobinler üzerine yerleştirilen metal parçalar yardımıyla ölçüm tüpünün kesit alanı boyunca sürekli bir manyetik alan oluşturur.
Gerilimi algılayan 2 elektrod ölçüm tüpünün iç kısmına birbirine dik olarak yerleştirilmiştir. İç yüzeyde kaplı yalıtkan malzeme iletken sıvı ve metal ölçüm tüpü arasındaki kısa devre oluşumunu engeller.
Akışın olmadığı durumda 2 elektrod arasında herhangi bir elektriksel gerilme meydana gelmez. İletken sıvı içerisinde negatif ve pozitif yüklü iyonlar sıvı içerinde eşit miktardadır.
Akış başlaması ile manyetik alan sıvı içinde yüklü iyon parçacıklarına bir kuvvet uygular.
Bunun sonucunda sıvı içerisindeki negatif ve pozitif yüklü iyonlar birbirinden ayrılarak ölçüm tüpünün zıt taraflarına yönelirler. Bu durum sonunca elektrodlar tarafından algılanan elektriksel bir gerilim meydana gelir.
Bu gerilim hat içerisindeki akış hızı ile doğru orantıldır.
Ölçüm tüpünün bilinen hacmi ve hız bilgisi ile anlık debi hesaplanabilmektedir. Akış hızı arttıkça yüklü parçacıkların ayrışması da artacağından elektrotlar arası gerilim de artacaktır.
Ölçüm elektrodları zaman zaman ortamda bulunan manyetik gürültüyü de algılyabilir, bu gürültü sinaylinin gerçek ölçüm sinyalinden kesinlikle ayırt edilmesi gerekmektedir.
Bunu sağlamak için manyetik alan darbeli doğru akım ile oluşturulmalıdır. Doğru darbeli akım ile yüklü iyonların elektrodlar arasında yerleri sürekli değiştirilerek manyetik gürültünün etkisi giderilir ve hassas ve kararlı akış ölçümü yapılır.
En basit şekli ile ifade etmek gerekir ise Elektromanyetik Ölçüm prensibi ile Debi bilgisi yukarıdaki sadeleştirilmiş formül ile hesaplanır.
Tatmin edici hassasiyeti sağlayabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir;
1) Test edilen sıvı elektriksel iletkenliğe sahip olması gerekmektedir.
2) Borunun tam dolu olması gerekmektedir.
3) Sıvı içerisindeki bileşenler homojen şekilde karışmış olmalıdır.
4) Eğer sıvı manyetik indükleme yaparsa, cihazın manyetik alanı değişecektir ve bu sebeple cihazın tekrar ayarlanması gerekir.
DİJİTAL KATALOĞUMUZ